Canale Grande, Veliki Kanal ali "Canalazzo", kot ga imenujejo domačini je najdaljša vodna pot v Benetkah. Dolg je 3750 m, širok je med 30 in 70 m ter ima povprečno globino 5 m. V obliki črke S se vije točno skozi sredino mesta in ga deli na polovico.

Canale Grande in promet na njem

 
Najverjetneje je v daljni preteklosti Canale Grande bil ena izmed mnogih rek, ki so se vlivale v Laguno in je ostanek njenega nekdanjega korita. Bil je veliko širši in je zaradi svoje globine služil kot prvotno pristanišče najstarejših prebivalcev mesta v Laguni. Skozi njega še danes priteka plima v mesto in se razdeli na 45 drugih kanalov, razvejanih iz Canala Grande in tako poskrbi za stalni pretok vode in s tem čistočo samega mesta. Skozi njega še danes pihajo vse vrste vetrov prinašajoč svežino, skozi njega sonce še vedno podarja svetlobo mestu.

Punta della dogana
Punta della dogana

Na kraju, kjer se Canale Grande izliva v Bazen sv. Marka, na koncu sestiera Dorsoduro se nahaja glavna carinarnica Dogana di Mare. Na tem mestu doseže Canale Grande največjo širino - 70m. Krona stavbe, boginja Fortuna, prinaša srečo vsem pomorcem.

Preberi več...

 
Emporio dei sali - pogled iz Canale Giudecca

Takoj ob carinarnici (Punta della Dogana) so se nahajala stara skladišča blaga, predvsem soli (saloni). Jadrnice imenovane trabakule so vozile sol iz Istre, iz Kopra, Izole, Sečovelj, Umaga, Poreča, Rovinja...

 
Palača Dario / Palazzo Dario
Palazzo Dario

se nahaja na križišču med Canale Grande ter Rio delle Torreselle. Hrbtni del palače meji na Campiello (slo majhen trgBarbaro. Palača, zgrajena v Beneški gotiki, je bila leta 1486 dodelana v renesančnem stilu, v 19. stoletju so ji pa dogradili še neo-gotske balkone.                                        Preberi več...

 
Bazilika Santa Maria della Salute
Santa Maria della Salute

je bila zgrajena v 16. stoletju. Med širjenjem hude epidemije kuge, katera je pobila skoraj tretjino prebivalstva, je arhitekt Baldassare Loghena dobil nalogo, da zgradi najlepšo baročno cerkev v mestu. Končal jo je leta 1681 (eno leto pred smrtijo).

 

Preberi več...

 
Palazzo Venier dei Leoni

Palačo se zlahka opazi ob Canalu Grande, saj odstopa od vsega okolja: zdi se, kot da bi nekaj manjkalo, kot da bi amputirali del ustaljenega vrstnega reda, po katerem se vrstijo palače ena ob drugi... Kar naenkrat zmanjkajo okna, balkoni, streha, dimniki...

 
Akademija lepih umetnosti

Akademija lepih umetnosti je v resnici kompleks, ki zajema tri stavbe: cerkev Santa Maria della Carita (Sv. Marija Milosti), samostan lateranskih kanonikov in Scuola Grande della Carita (Velika šola Milosti). Po ustni tradiciji, je na tem mestu stala ena najstarejših cerkva v Benetkah.

 
Palazzo Barbarigotipična zgradba iz 16. st., nekoč v lasti družine Barbarigo, po poreklu iz Muggie (Milje), katero je konec 18. st. kupila družba Compagnia Venezia e Murano.
 
Akademski most - Ponte Accademia
Ponte Accademia - akademski most v Benetkah

Akademski most (Ponte Accademia) povezuje sestier Sv. Marka (v bližini cerkve San Vitale) in akademijo umetnosti. Prvotni most je bil zgrajen šele v 19. stoletju iz železa, nadomeščen z današnjim šele v 20. stoletju kot začasni most, je en od 4 mostov na Canale Grande.                            Preberi več...