Benetke, razvoj mesta, znamenitosti in skrivnosti

 

KDO, KDAJ in ZAKAJ so se ljudje odločili zgraditi mesto na vodi, ko so pa imeli toliko prostora na kopnem?

 

To vprašanje bo deloma ostalo vedno odprto, vendar določena dejstva ostajajo: VENETI so se izselili iz italjanskega polotoka na močvirnate otoke in se tako izognili napada s strani "barbarov" kot so poimenovali svoje napadalce. Beseda VENETI izvira iz latinščine in pomeni: VIENI ET TU? (prevod = prideš tudi ti?). To vprašanje so si zastavljali begunci iz Rimskega imperija preden so zbežali proti severu.

Tisti, ki so na otoke odšli, so se poimenovali I VENETI...

Vreme v Benetkah
Vreme v Benetkah je zelo podobno tistemu na Slovenskem primorju. Poletje je toplo in suho, zima vlažna ter relativno hladna. Omeniti velja, da so poplave v zimskih mesecih vsakodnevni pojav, medtem ko so poleti samo med polno luno in močnim vetrom, ki preprečuje, da bi ob oseki voda iztekala iz lagune.
Zvonik

Zvonik v Benetkah velja za najvišjo stavbo v mestu. Danes ob lepem vremenu ponuja čudovit pogled na mesto ter otoke v okolici mesta. Današnji zvonik je bil postavljen leta 1912 kot nadomestek originalu. Original je bil zgrajen v 11. stoletju, zrušil se je pa leta 1902.

CIAO - Beneški pozdrav
Najbolj razširjen pozdrav CIAO na svetu izvira iz Benetk. Vsi vemo, da izvira iz italijanskega jezika, vendar redko kdo ve, da je doma prav iz omenjenega mesta. Edinstven pozdrav na svetu pomeni tako dobrodošlico kot tudi slovo. Kaj točno pomeni pa v nadaljevanju članka.
Canale grande

Najlepša vodna ulica velja za nekaj, kar ne smete izpustiti med obiskom Benetk. Canale Grande je glavna žila v mestu s 4km lepote ter prečudovitih palač. Vsem, ki se boste z nami z ladjo popeljali v Benetke priporočamo, da se z organiziranimi taxiji odpeljete do pristanišča in si hkrati ogledate to lepotico.

2. most na Canale Grande - Most Rialto
Most Rialto se nahaja v trgovalnem ter geografskem središču mesta. Je glavna povezava čez Canale Grande v Benetkah. Na mostu se nahaja 24 trgovinic in velja danes kot ena največjih znamenitosti mesta. Je idealno mesto za nakup suvenirjev kot so: muransko steklo, čipke, kravate, majice, knjige, etc...
Poplave v mestu

Poplave močno vplivajo na življenje v mestu predvsem v zimskih mesecih. V obdobju med novembrom in februarjem se ta pojav pogosteje ponavlja, vendar ker se to dogaja večinoma za 1 do 2 uri dnevno, to za obiskovalce ne predstavlja nobene ovire... vendar prav naprotno - velja si to ogledati in doživeti.

Palača Contarini del Bovolo

se nahaja med mostom Rialto ter trgom Sv. Marka. Zgrajena v 15. stoletju je danes v slabem stanju. Slavna je zaradi svojih zunanjih stopnic, katere spominjajo na spiralo, kar Bovolo tudi pomeni. Od Campo (trga) Manin  je pot proti palači dobro označena.

Marco Polo

Marco Polo je bil beneški trgovec ter raziskovalec. Svojo slavo si je pridobil s potovanji po celem svetu. Marco, skupaj s svojim očetom Niccolo ter stricem Maffeom, je bil prvi zahodnjak, ki je plul po svileni poti do Kitajske in jo poimenoval v Cathay.

Harry's bar v Benetkah

je slaven lokal v neposredni bližini trga sv. Marka v lastništvu zloglasne družine Cipriani. Lokal je ustanovil Giuseppe Cipriani. Gostil je marsikatero slavno osebo, med drugimi tudi pisatelja Ernesta Hemingwaya. Lastijo si pijačo Bellini ter jed Carpaccio.

Gran Caffe Quadri

Ristorante Gran Caffè Quadri je nekoliko mlajši od Floriana, vendar tudi zelo pomemben za kulturne ter socialne dogodke na trgu sv. Marka. Za razliko od ostalih lokalov, jer Quadri danes poleg lokala z odlično kavo tudi zelo dobra (in še dražja) restavracija.

Vodnjaki in pitna voda v Benetkah

Kljub temu, da je bilo mesto obdano z vodo, so prebivalci imeli velike težave z oskrbo, saj je voda v laguni slana (in umazana). Posledično so si izmislili način zbiranja deževnice in filtriranja le-te. S to rešitvijo je mesto še dodatno zmanjšalo odvisnost od kopnega.

Cerkev San Sebastiano

je dom umetnije znanega slikarja Paolo Caliari - poznan kot Veronese. V cerkvi se nahaja njegovo najbolj pomembno zaključeno slikarsko delo. Cerkev je bila zgrajena v 15. stoletju. Po določenih spremembah do leta 1506 je dobila podobo, katero je ohranila do danes. Nahaja se v neposredni bližini pristanišča San Basilio.

Traghetto

Do leta 1854 je bil most Rialto edina povezava čez Canale grande. Posledično so namesto dodatnih mostov postavili "trajektno" povezavo med različnimi bregovi kanala. Če kdo želi danes prečkati glavno žilo brez uporabe mostov v mestu ima 2 možnosti...

Bazilika Santa Maria della Salute

je bila zgrajena v 16. stoletju. Med širjenjem hude epidemije kuge, katera je pobila skoraj tretjino prebivalstva, je arhitekt Baldassare Loghena dobil nalogo, da zgradi najlepšo baročno cerkev v mestu. Končal jo je leta 1681 (eno leto pred smrtijo).

Nove prepovedi v mestu - tokrat sedenje

Beneške oblasti so prepovedale sedenje na stopnicah ob robu trga sv. Marka. Z namenom, da bi obiskovalci spoštovali zakon, so zaposlili neprijazne upokojence, da kršitelje preganjajo. Kljub visoki vročini ne delajo izjem - celo starejšim obiskovalcem grozijo s kaznijo do 50€, če ne vstanejo.

Prepoved hranjenja golobov v Benetkah

Beneška oblast je prvega maja letos prvič v zgodovini mesta prepovedala hraniti golobe na trgu in trajno odvzela licenco 19 stojnicam na trgu sv. Marka. Pred 11 leti so že objavili isto prepoved, vendar so iz zakona izključili trg sv. Marka. Po ocenah strokovnjakov je danes v mestu več kot 130.000 letečih podgan.