Mostovi v Benetkah

Beneški mostovi - Mesto Benetke je razdeljeno na 116 otokov, katere deli preko 300 kanalov ter povezuje skoraj 420 mostov. Tako kot otoke, so tudi mostove zgradili prebivalci sami. Mostovi so del ponosa mesta ter dokazujejo bogastvo beneške repubilke. Kot znamenitost velja omeniti, da so do 12. stoletja zaračunavali mostnino vsem tistim, ki so želeli prečkati most. Posledično so se začeli meščani po mestu prevažati s čolni, mostovi so pa postajali en od neštetetih statusnih simbolov bogatih meščanov.

Danes imajo skoraj vsi mostovi v Benetkah ograje, bodisi železne ali kamnite. Zaradi elegance so pa Benečani v preteklosti gradili mostove z dolgimi stopnicami ter brez ograj. Ko so v drugi polovici 16. stoletja zaključili da je iz estetskih razlogov marsikdo padel in končal v kanalu so začeli postavljati ograje na mostove in tako povečali varnost v mestu.

ŽELIM POTOVATI MED

DRŽAVA ODHODA
ZAČETNI DATUM
KONČNI DATUM
1. most na Canale Grande - Akademski most

Akademski most (Ponte Accademia) povezuje sestier Sv. Marka (v bližini cerkve San Vitale) in akademijo umetnosti. Prvotni most je bil zgrajen šele v 19. stoletju iz železa, nadomeščen z današnjim šele v 20. stoletju kot začasni most, je en od 4 mostov na Canale Grande.

2. most na Canale Grande - Most Rialto

Poleg trga Sv. Marka velja most Rialto za glavno atrakcijo mesta. Obiskovalcem ponuja izreden pogled na nalepšo vodno ulico na svetu - Canale Grande - z več kot 170 palačami v najlepših stilih. Za vse tiste, ki bi si ogledali most iz morske perspektive, se lahko pod njim popeljete z romantično gondolo.

3. most na Canale Grande - Most Bosonogih

Most Bosonogih (Ponte dei Scalzi) je en od 4 mostov na Canale Grande. Na severni strani mostu je cerkev Bosonogih (Chiesa dei Scalzi) in želežniška postaja (Ferrovia Santa Lucia), na južni pa (kopenska)avtobusna postaja Piazzale Roma.

 

4. most na Canale Grande - Most Ustave

V želji, da bi pešcem olajšali pot od želežniške do avtobusne postaje, je Beneški senat izbral arhitekta S. Calatrava, da izdela 4. most na Canale Grande. Začasno je dobil ime po arhitektu - Ponte Calatrava, ponaša se z lepim lokom iz lesa in istrskega marmorja. 11.09.08, ko so most odprli, je dobil tudi uradno ime...

Most vzdihljajev

Most vzdihljajev velja za najbolj romantičen most v Benetkah. Vendar usoda vseh tistih, ki so ga prisilno prečkali, je bila vse prej kot romantična. Ime je prispodoba za zadnji vzdihljaj svežega zraka, preden so zapornike odpeljali z dožev zapor. Most povezuje Doževo palačo z najbolj krutimi zapori v mestu.

Most ženskih prsi

Prostitucija v Benetkah je vedno igrala pomebno vlogo. V 15 stoletju je senat določil del mesta, kjer so prostitutke lahko opravljale svojo dejavnost. Svoje telo so morale razkazovati v vitrinah. Izven vitrin so določili en sam most, kjer so se deklice lahko razkazovale. Le-ta se je imenoval "Ponte delle Tette".

Most borb s pestmi

Istrski kamniti most Ponte dei Pugni (slo. Most borb s pestmi) je Beneški most v okrožju Dorsoduro, blizu Campo San Barnaba. Svoje ime je dobil kot posledica antične tradicije v Benetkah, katera je sedaj že stoletja opuščena: vojne z pestmi.

Nebeški most

Ponte del Paradiso (slo. nebeški most) se nahaja v Benetkah v okrožju Castello, natančneje v župniji Santa Maria Formosa, na koncu ulice "Calle del Paradiso", tipične ozke ulice v Benetkah, katera ponuja nekaj nazornih primerov bizantinske in gotske arhitekture.

Most treh lokov - Ponte dei Tre Archi
Most treh lokov velja za enega od glavnih mostovih v Benetkah ob neupoštevanju štirih mostov na Canalu Grande (Rialto, Scalzi, Akademija in Most Ustave). Nahaja se v sestieru Cannaregio. Je značilna struktura treh lokov, z dvemi ozkimi loki ter osrednjim, velikim.
Most stebrov

Most stebrov je edini most v Benetkah, katerega krasita po dva ošiljena kamnita stebra na vsakem koncu mostu na vrhu oporne ograje. Zaradi edinstvenih, tipično gotskih stebrov, je most dobil svoje ime: Ponte delle Guglie.

Most Svobode / Ponte della Liberta

je most, s katerim so Benetke od leta 1848 povezane s kopnim. Težko je o tem mostu govoriti kot beneški most, saj je pomenil dokočno izgubo samostojnosti. Kljub temu, da so bile Benetke med gradnjo otoka pod Habsburžani, so imeli do izgradnje mostu vsaj teritorialno samostojnost.