Na kraju, kjer se Canale Grande izliva v Bazen sv. Marka, na koncu sestiera Dorsoduro se nahaja glavna carinarnica Dogana di Mare. Na tem mestu doseže Canale Grande največjo širino – 70m. Krona stavbe, boginja Fortuna, prinaša srečo vsem pomorcem.

Kot veličasten vhod v Canale Grande stoji impozantna Punta della Dogana točno na kraju, kjer so Benečani vse od l. 1414 razkladali ladijske tovore in jih carinili. Današnjo stavbo je 1677 zgradil Giuseppe Benoni, ki jo je okronal tako, da je obnovil ostanke nekdanjega obrambnega stolpa, kjer se delijo vode Canala Grande in Canala della Guidecca. Na njegovem vrhu je postavil dva bronasta kipa velikanov – Atlasov, katera na ramenih nosita pozlačeno kroglo – Svet. Na vrhu Sveta stoji kip Fortune, rimske boginje sreče z zvezanimi očmi in ščitom v rokah. Delo kiparja Bernarda Falcona stoji le na eni nogi in se vrti okoli svoje osi v smeri vetra. Že vrsto stoletij pozdravlja vse obiskovalce Benetk in podarja mirno morje pomorcem.

Po eni izmed mnogih beneških legend, v nočeh brez mesečine, se v vodi ob Dogani pojavlja osem-metrska črna pošast s telesom morske kače, glavo konja in belimi zobmi, kot na velikanski žagi… Zadnje videnje sta poročala dva ribiča v tridesetih letih 20. stoletja.

Res je, da so Benetke zgrajene na več kot 100-tih otokih ter miljonih lesenih stebrov, vendar je prava osnova za mestni razvoj bila vedno trgovina (danes turizem). Benetke so bile stičišče vzhodnega ter zahodnega sveta. Iz tega kraja so ladje plule proti Sveti deželi ter proti Daljnemu vzhodu.

Tovorne ladje so podrobno pregledali v stavbi Punta della Dogana (slo. Carinska točka). Prvotna stavba, zgrajena v 14.stoletju je bila v začetku 17. stoletja zamenjana s stavbo Dogana di Mare (Morska carinarnica). Današnjo stavbo krona zlati globus z boginjo Fortuno na vrhu. Krila boginje so oblikovane kot ladijsko krmilo z namenom da pomorcem pokaže smer vetra.

Boginja Fortuna je bila na vhod v Benetke postavljena z namenom, da vsem pomorcem prinese srečo, vojakom zmago v bojnih pohodih, našim (pomorskim) turistom pa veselo raziskovanje mesta.

Dostop
Dostop do carinarnice je od trga sv. Marka možen le z morskim avtobusom (Vaporetto). Do pred kratkim so Benečani nudili prečkanje kanala z traghetti, vendar so to prakso (na žalost) ukinili.