Canal Grande, starodavno Canałasso tvori enega glavnih koridorjev za vodni promet v mestu.

En konec kanala vodi v laguno v bližini železniške postaje Santa Lucia, drugi konec pa v bazen Sv. Marka; vmes ustvari veliko obratno črko S obliko skozi osrednje okrožje Benetk (sestieri). Dolga je 3,8 km in široka 30 do 90 m, povprečna globina 5 metrov (16 čevljev).

Obrežje Canale Grande je obdano z več kot 170 stavbami, od katerih večina izvira od 13. do 18. stoletja dokazujejo blaginjo in umetnost, ki jo je ustvarjala Beneška republika. Plemiške beneške družine so se soočale z velikimi stroški, da bi pokazale svoje bogastvo v primernih palačah; to tekmovanje razkriva ponos državljanov in globoko povezanost z laguno. Cerkve ob kanalu vključujejo baziliko Santa Maria della Salute. Stoletne tradicije, kot je Zgodovinska regata, se vsako leto vzdolž Kanala če vedno odvijajo.

Ker večina mestnega prometa poteka po kanalu in ne čez njega, je bil Rialto do 19. stoletja edini most. Trenutno so še trije mostovi, Ponte degli Scalzi, Ponte dell’Accademia in kontroverzni Ponte della Costituzione iz leta 2008, ki ga je zasnoval Santiago Calatrava, ki povezuje železniško postajo s Piazzale Roma, eno redkih točk v Benetkah, kjer se vozijo avtobusi in avtomobili. Kot je bilo v preteklosti običajno, lahko ljudje na več mestih še vedno prečkajo kanal s preprosto gondolo, imenovano traghetto.

Večina palač raste iz vode brez pločnika. Posledično se lahko mimo čelnih stavb na Canale Grande odpravite le z ladjo.

Glavne znamenitosti ob Canale Grande so: