Središče mesta (v obliki ribe) je razdeljeno v 6 delov. Vsak sestier (slo. šestina) je imel svojega prokuratorja in osebje. Sestieri so:

  • Cannaregio
  • San Polo
  • Dorsoduro (vključuje otoka Giudecca ter Sacca Fisola)
  • Santa Croce
  • San Marco (vključuje otok San Giorgo Maggiore)
  • Castello (vključuje otoka San Pietro di Castello ter SantElena)

Vsak sestier se je dodatno delil na predele. Prvotno jih je bilo leta 1033 bilo 70, šele Napoleon jih je zmanjšal na 38.

Ostali otoki v laguni niso pripadali tej delitvi in niso bili vključeni v zgoraj navedene Sestiere. Posledično so uživali večjo avtonomijo.

V skladu z razdelitvijo mesta so Benečani imeli tudi svojevrsten način oštevilčenja hiš. Do danes ima vsaka hiša svojo številko (od ena do par tisoč). Praviloma so oštevilčene od enega kota sestiera do drugega, vendar je to veljalo le dokler niso med obstoječimi hišnimi številkami zgradili nove z novo hišno številko. Nov vhod je dobil zadnjo številko v “šestini” in tako se je z leti porušil sistem zaporedja. Posledično ima marsikateri sestier danes popolnoma kaotičen način oštevilčenja zaradi dograditev, sprememb v lastništu, združevanj, ect…

velja za srce mesta. Sestiere poleg otokov San Marco in njegove okolice vključujejo tudi bližnji otok San Giorgo Maggiore. Na tem otoku je arhitekt Palladio zgradil znamenito cerkev v 16. stoletju. Na otoku stoji največji samostan v mestu, ki danes služi kot kongresna dvorana.

je dobil svoj naziv po “trdi zemlji”. Del Benetk vključuje tudi oddaljena otoka Giudecca in Sacca Fisola. Glavni kanal v predelu je Giudecca, kateri ločuje istoimenski otok od centralnega dela mesta. Kot glavno znamenitost velja omeniti cerkev Santa Maria della Salute.

se nahaja na severnem delu mesta. V njem prebiva 20.000 prebivalcev. Svoje ime je dobil po istoimenskem kanalu, kateri je bil (do izgradnje železniške povezave) glavni vhod za obiskovalce iz kopnega. Poznan po proizvodnji, železarstvu ter kasnejšem razvoju židovskega Geta (it. Ghetto).

je dobil svoje ime po cerkvi San Polo. Je najmanjši sestier, vendar istočasno najstarejši, saj so ga Veneti začeli naseljevati že v 9. stoletju. Od leta 1097 velja za mestno tržnico. Glavni vstop v San Polo je most Rialto. V zahodnem delu prevladujejo cerkve, v vzhodnem palače ter manjše hiše.

je severovzhodni del mesta. Zgodovinsko je razdeljen v dva dela: stari del, kateri se je razvijal z ostalimi deli mesta ter zahodni (novi) otoki, katere so zgradili za potrebe parkirišč in avtobusne postaje (Tronchetto in Piazzale Roma).

so v 13. stoletju zgradili okoli vojaške ladjedelnice. Že pred izgradnjo ladjedelnice so na otoku San Pietro di Castello prebivali Veneti, ter po tem otoku je predel dobil svoje ime. Na severu so zgradili Arsenale (največji pomorski kompleks v Evropi) ter številne samostane.