Benetke, razvoj mesta, znamenitosti in skrivnosti

KDO, KDAJ in ZAKAJ so se ljudje odločili zgraditi mesto na vodi, ko so pa imeli toliko prostora na kopnem?

To vprašanje bo deloma ostalo vedno odprto, vendar določena dejstva ostajajo: VENETI so se izselili iz italijanskega polotoka na močvirnate otoke in se tako izognili napada s strani “barbarov” kot so poimenovali svoje napadalce. Beseda VENETI izvira iz latinščine in pomeni: VIENI ET TU? (prevod = prideš tudi ti?). To vprašanje so si zastavljali begunci iz Rimskega imperija preden so zbežali proti severu.

Tisti, ki so na otoke odšli, so se poimenovali I VENETI…

Vreme v Benetkah

Kaj pomeni beseda CIAO

Poplave v Benetkah

Zgodovina Benetk

KDO, KDAJ in ZAKAJ so se ljudje odločili zgraditi mesto na vodi, ko so pa imeli toliko prostora na kopnem? Ključ do dolgotrajnega uspeha Beneške republike temelji na uspešnem postavljanju dobrobiti mesta pred osebnimi interesi vladajoče elite.

Trg Sv. Marka

Trg Sv. Marka je salon Evrope – tako ga je poimenoval Napoleon… Na milijone tujih in domačih obiskovalcev že nekaj desetletij ustavi svoje korake prav v srcu Benetk kateremu Benečani pravijo središče svojega majhnega vodnega mesta.

Sestieri (šestine mesta)

Središče mesta je razdeljeno v 6 delov. Vsak sestier (slo. šestina) je imel svojega prokuratorja in osebje. Vsak sestier se je dodatno delil na predele.

Beneški kanali

Benetke, mesto kjer voda nadomešča asfalt, kjer vesla in propelerji nadomeščajo gume in kolesa, so izkoristile morje sebi v prid. Namesto da so popolnoma spremenili podobo močvirnate lagune z klasičnimi cestami, so izkoristili svojo edinstvenost in med stavbami vodo izkoristili za lažji promet v laguni.

Beneški mostovi

Mesto Benetke je razdeljeno na 116 otokov, katere deli preko 300 kanalov ter povezuje skoraj 420 mostov. Tako kot otoke, so tudi mostove zgradili prebivalci sami. Danes imajo skoraj vsi mostovi v Benetkah ograje, bodisi železne ali kamnite.

Slavne osebe

Prav tako slavne kot so Benetke same, so bili tudi njeni prebivalci ter obiskovalci. Kot najbolj znan je seveda Casanova, vendar so tudi drugi močno vplivali na razvoj mesta. Najbolj pomemben trgovec vseh časov je bil Marco Polo. Arhitekti, umetniki, vladarji, bojevniki so zaznamovali razvoj mesta in pustili pečat.