Trg sv. Marka je najbolj obiskan trg na svetu. Na milijone tujih in domačih obiskovalcev že nekaj desetletij ustavi svoje korake prav v srcu Benetk kateremu Benečani pravijo središče svojega majhnega vodnega mesta.

Fotoaparat je nujen: palače (ali poslopja) katere so bile zgrajene v različnih obdobjih prepletajo različne arhitekturne sloge.

Mestno jedro se pohvali z baziliko svetega Marka z bizantinskimi kupolami; na eni strani je zvonik, piazetta pred doževo palačo in zaliv svetega Marka, na drugi pa stolp z uro in piazetta dei Leoncini, ki je dobila ime po rdečih marmornatih levih.

Severni del trga omejuje palača Procuratie Vecchie, kjer je nekoč uradovala uprava Beneške republike in na južnem delu stoji nekdanja administrativna stavba Procuratie Nuove. V pritličju obeh pa se vrstijo arkade s trgovinami in caffee bari v katerih sta rada posedala tudi Byron in Dickens.

Deset najpomembnejših dogodkov, ki so zaznamovali Trg Sv. Marka; kot prva velja postavitev temeljev vladarjevi palači, kot zadnja zavzemanje zvonika s strani separatistov.

Stavbe na trgu sv. Marka: