Kopije konjev nad vhodom v baziliko.

Originalni konji v baziliki.

Konji od četrte križarske vojne krasijo teraso bazilike Sv. Marka. Benetkam pomenijo ponos zaradi zmage vojne ter istočasno na propad Repubilke, saj je Napolenon originale Benečanom odvzel. Do dandanes originalov niso vrnili na svoje mesto, pa čeprav so jih francoske oblasti že 1815. leta vrnile Benečanom.

Izvor konjev na baziliki Sv. Marka ni bil nikoli dokazan, vendar se predvideva, da izvirajo iz Konstantinopla. Konje so za prevoz do Benetk razstavili na dva kosa (odrezali so glavo od trupa). Ko so konji končali v Benetkah so jih ponovno sestavili in na spoj med glavo in trupom dali ovratnike, da bi skrili razpoko.

Narejeni so iz skoraj čistega bakra, kar je bilo težje za taliti, a lažje za pozlatiti.

Kot znak zmage četrte Križarske vojne nad Konstantinoplom so Benečani konje hranili na pročelju bazilike. Napoleon je leta 1797 proglasil konec vladavine republike “Serenissima” ter celoten teritorij prodal Dunaju. Pred odhodom iz Benetk so Francozi s seboj odnesli vse kar so lahko nesli, vključno s konji. Benečani so bili tako prizadeti, da so nemudoma naredili 4 kopije originalnih konjev, katere še dandanes stojijo na mestu, kjer so do propada stali originali.

Francoska vlada je konje vrnila Benetkam šele leta 1815. V znak spoštovanja danes originale hranijo v notranjosti bazilike, kopije pa krasijo zunanjost. Obisk originalnih konjev je podvržen vstopnini (cca 4 €).