Originalni konji v baziliki.

Kopije konjev nad vhodom v baziliko.

Originalne skulpture konjev izvirajo z grškega otoka Chios (peti največji med grškimi otoki).

Štirje konji in kvadriga (vrsta voza, ki so ga uporabljali tudi na starodavnih olimpijskih igrah) so bili prvič omenjeni v besedilu “Parastaseis syntomoi chronikai”, bolj pogosto imenovanem »kratke zgodovinske opombe«, iz 8. ali 9. stoletja. Konji so krasili Konstantinopel do leta 1204, ko so jih beneške sile zaplenile kot del plenjenja prestolnice Bizantinskega cesarstva v četrti križarski vojni. Dož Enrico Dandolo je poslal konje v Benetke, kjer so jih leta 1254 namestili na teraso pročelja bazilike svetega Marka. Kot zanimivost velja omeniti, da so bile ovratnice na konjskih vratih, ki jih lahko vidite na fotografijah, dodane po prihodu v Benetke, da bi pokrile dele, kjer so jim začasno odstranili glave, da bi jih lahko prepeljali iz Konstantinopla v Benetke.

Leta 1797 je Napoleon na silo odstranil konje iz bazilike in jih odpeljal v Pariz, kjer so jih skupaj s kvadrigo uporabili pri zasnovi Slavoloka zmage (Arc de triumph).

Leta 1815 je stotnik Dumaresq, ki se je boril v bitki pri Waterlooju in skupaj z zavezniškimi silami v Parizu, konje vrnil Benečanom. Avstrijski cesar ga je izbral, da konje sname s Slavoloka zmage in jih vrne na prvotno mesto na baziliko svetega Marka. Za odlično opravljeno delo, ko je konje pripeljal nazaj v Benetke, mu je cesar podaril zlato njuhalo s svojimi začetnicami v diamantih na pokrovu.

Do zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja so konji ostali nedotaknjeni nad vhdodom v baziliko sv. Marka. Zaradi vse večjega onesnaževanja zraka, zaradi katerega bi kipi hitro propadali, so jih odstranili in prenesli v notranjost bazilike, kjer jih je še vedno mogoče videti. Na njihovo mesto so namestili natančne kopije, ki jih je še danes mogoče občudovati.

Preberi več o baziliki sv. Marka