Caffe Florian se nahaja v stavbi Nove Prokuracije. Elegantna okolica takrat enostavnega lokala je privabila marsikatero poznano osebnost na skodelico pregrešne kave: Carlo Goldoni, Goethe, Giacomo Casanova, Lord Byron, Marcel Proust, Charles Dickens ter Gasparo Gozzi.

Lokal se poteguje za slavnostno mesto “najstarejšega konstantno odprtega lokala na svetu”.

Ideja za odprtje lokalov, kjer se streže kava v Benetkaa izvira iz 1585, ko so Turki pripeljali kavo v Benetke. Leta 1638 so lokale odpirali po celih Benetkah. Florian je sprva odprl svoja vrata z dvemi majhnimi prostori 29.12.1720. pod imenom Caffe alla veneziana Trionfante, vendar so ga kamlu preimenovali v Caffe Florian po lastniku Floriano Francesconi. V sredini 18. stoletja se je lokal razširil na 4 prostore.

Po smrti Floriana Francesconi je njegov vnuk, Valentino Francesconi prevzel vodenje lokala ter ga predal svojemu sinu Antoniu. V letu 1858 je lastništvo prešlo v roke Vincenza Porta, Giovanni Pardelli-ja in Pietra Baccanella. Zaradi starosti lokala in potrebe po obnovitvi so objavili razpis, katerega je znagal Lodovico Cadorin. Njegova naloga ni bila samo obnova, temveč tudi obogatitev notranjosti. Sprva so naleteli na negodovanje strank in prebivalcev mesta, saj so se zbali za izgled tega slavnega lokala, vendar so kljub vsemu začeli z deli. Notranjsot je razdeljena na različne sale:

Sala degli Uomini Ilustri (slo. Sala ilustriranih moških):
Sala je delo slikarja Giulio Carlini in na njej so uprizorjeni: Goldoni, Marco Polo, Titan, Francesco Morosini, Pietro Orseolo, Andrea Palladio, Benedetto Marcello, Paulo Sarpi, Vettor Pisani ter Enrico Dandolo.

Sala del Senato (slo. Salasenata):
Sala je delo slikarja Casa in vsebuje prizore iz sveta umetnosti ter znanosti. Glavna tema je “Napredek in civilizacija med narodi”.

Sala Cinese (slo. kitajska sala) in Sala Orientale (slo. Orientalska sala):
Sali sta delo umetnika Pascuti, katerega je inspiriral pogled na ljubezen ter eksotične žene iz daljenga vzhoda.

Sala delle Staggioni (slo. Sala sezon) in Sala degli Specchi (Slo. Sala ogledal):
Sali je okrasil Rota z figurami žensk štirih letnih časih.

Sala Liberty (slo. Sala svobode):
Dodan v 20. stoletju z ročno narejenimi ogledali ter lesenimi dekoracijami.