Gondola v Benetkah

Benetke od vedno veljajo za mesto stoterih kanalov ter mostov. V mestu obiskovalec ne bo našel niti ene ceste in vozil, kot smo jih navajeni na kopnem. Od vedno so se bogati beneški trgovci in plemiči prevažali z gondolami. Danes slovi gondola kot najbolj romantično prevozno sredstvo.

Gondolier vas bodo odpeljal stran od mestnega vrveža in mase turistov v skrite kanale. Iznajdljivost ter edinstvena sposobnost manevriranja beneškega gondolierja se bo pokazala v svoji najboljši luči vsakič, ko vas bo popeljal okoli stavb ter pod nizke beneške mostove. Za trenutek boste zaprli oči in si zamislili, da vas gondolier pelje po isti poti, katero je Casanova ubral, ko je bežal iz zaporov… Ta svetovno znan simbol Benetk je zelo luksuzen način prevoza, ki ga uporabljajo le turisti in izjemoma Benečani na dan svoje poroke.

Gondole se bile do 16. stoletja raznih barv, oblik ter dolžin. Po hudi epidemiji kuge, katera je pobila ca. 40% vseh prebivalcev se je Dož odločil, da prekine z nesmiselnim dokazovanjem bogastva in objavil zakon, da morajo biti vse gondole črne barve, v znak žalovanja za vsemi umrlimi. Posledično so vse gondole v Benetkah danes zgrajene po identičnem principu (da bi se izognili konkurenci). Kljub vsemu, izdelati lepe gondole ni enostavno: potrebujemo 9 različnih vrst lesa: bukev, češnjev les, brest, borov les, macesen, mahagonij, orehov les, lipov les, hrast in 280 asimetričnih kosov, da pridobimo obliko, podobno luni. Le-ta  omogoča željeno usmerjanje godole. Če tako ne bi bila izdelana, bi veslali v krogu. Desni lok gondole je 24 cm daljši od levega. V njej lahko se lahko poleg gondolierja pelje največ 6 oseb.