V Beneški laguni se ne pojavljajo samo gondole in traghetti (plovila brez pogona), temveč poznamo tudi druge tipe čolnov. Ti so v glavnem v zasebni lasti oz. jih uporabljajo za prevoz ljudi in tovora. Njihova vloga še zdaleč ni tako romantična kot gondola oz. razširjena kot vaporetto, vendar vseeno igrajo pomembno vlogo v mestnem vsakdanjiku.

Sandolo
Je najpogosteje uporabljen čoln v laguni, dolg od 5 do 9 metrov, ima ploske stranice in ravna vesla nagnjena naprej. Je vsestranski, saj se uporablja v ribištvu (sàndolo a la ciosòta, sandolo buranèlo, sàndolo sampieròto), za rekreacijo in regate (mascaréta, pupparìn), za lov, prevažanje potnikov itd.

Sàndolo da s”ciòpo ali S”ciopón
Majhen čoln dolg približno 5 metrov, 1 meter širok in 30 cm visok. Uprabljali so ga domačini v estuarju za lovljenje rac, z uporabo tehnike imenovane »col sciopòn«. Lovec je peljal okrog lagune v tem lahkem čolnu veslajoč z dvema prekrižanima premicama, vrgel vabo iz Sandola in uporabljajoč majhno veslo imenovano »pénola« (pero) ali »palina« zaustavil raco in jo ustrelil z mušketo – »sciopo« (od tu izvira ime čolna).

Sàndolo da barcariòl
Uporablja se ga za transport turistov, pobarvan je v črno in opremljen z »parécio« (stoli, divanom in pozlačenimi konji ob strani), turisti ga uvrščajo med gondolo, saj ima isto funkcijo.

Batèla buranela
Uporablja se za transport gradbenih materialov. Veslači stojijo na koncu ladje, da je na sredini več prostora za tovor. Izvira pa iz stare ladje »batèla a còa de gàmbaro«.

Caorlìna
Prelep čolnič z zaokroženo, simetrično palubo, vzporednimi strandicami in veliko kapaciteto, kljub kateri še vedno ohranja svojo eleganco.Ohranjenih je le nekaj tradicionalno narejenih Caorlìn, toda veliko je bilo obnovljenih za rekreacijo in regate. Na Carolini se lahko vesla (največ 6 veslačev) ali pa jadra. Uporabljala se je za transport in ribolov, zato je ladja imela tudi kabino za ribiče. Od leta 1951 se Carolina uporablja za beneško regato s posadko šestih veslačev. Dolga je 9 metrov, široka 1,56 m in visoka 0,56 m. Tehta pa približno 380 kg.

Peàta tudi »piatta«
To je bil najpomembnejši čoln v Benetkah. Podoben Carolini, vendar večji in ne tako vitek. Oblikovan je bil tako, da sprejme maksimalno kapaciteto tovora in izdelovali so ga v različnih dimenzijah – tehtal je od 100 pa vse do 800 kg. Običajno sta s čolnom upravljala dva veslača.

Nekatera ostala plovila v Benetkah (na motorni pogon) so:

Smetarski čoln