Stare prokuracije (it. Procuratie vecchie) so bile zgrajene v 12. stoletju kot dvonadstropna stavba. V stavbi so bile pisarne za prokuratorje Beneške republike. V 16. stoletju so bile uničene v požaru ter obnovljene kot trinadstropna stavba. Stare prokuracije je obnovil arhitekt Condussi ter pustil rahle gotske značilnosti.

Stavba je bila zgrajena v 12. stoletju v beneško bizantinskem stilu. Leta 1514 so se odločili da jo bodo ponovno zgradili v renesančnem slogu, pod vodstvom arhitekta Codussija. Služile so kot pisarne oz. uradi in stanovanja prokuratorjem. V 15. stoletju so dogradili še eno nadstropje.

Z gradnjo je dokončal Bartolomeo Bon leta 1590. Naziv stare prokuracije je palača dobila, ko so na trgu zgradili še drugo plačo oz. nove prokuracije. Stavba se nahaja na isti strani stolpa z uro in na desni strani bazilike.

Stare prokuracije se nahajajo na notranjem delu trga sv. Marka in so bile dom in pisarna devetim prokuratorjem svetega Marka, kateri so skrbeli za Baziliko in red na trgu.

Leta 1585 je ambasador Beneške republike v Istanbulu na senatu povedal, da so Turki pili »eno zelo vročo vodo črne barve, Kahave, po kateri je težko zaspati«. Seme kave, praženo in mleto, je takrat bilo zdravilo. Prvič je bilo Benetkam prodano leta 1638 po zelo visoki ceni v prvi (»bottegi del caffe«) prodajalni, ki se je nahajala pod prokuracijama. V nekaj letih je trg svetega Marka dobil kar 24 caffe barov. V barih so se odvijala razna druženja beneških literarnih piscev, igra tudi ni bila tuja, tako kot ne prostitucija, tako da se je leta 1767 vlada odločila, da prepove vstop ženskam v »caffeje«.

Leta 1775 se je gospod Giorgio Quadri odločil, da bo postregel samo pravo aromatično turško kavo in to nasproti caffe Floriana. Desetletja je njegov caffe bil na slabem glasu in se tudi zelo zadolžil. Po obisku  bogate klientele je bar 1830 ponovno zaživel v svojem čaru in tako je še danes caffe bar zelo prestižen, obiskan in popularen. Tako je nastal Gran Caffe Quadri.