Ponte della Liberta je most, s katerim so Benetke od leta 1848 povezane s kopnim. Težko je o tem mostu govoriti kot beneški most, saj je pomenil dokončno izgubo samostojnosti. Kljub temu, da so bile Benetke med gradnjo otoka pod Habsburžani, so imeli do izgradnje mostu vsaj teritorialno samostojnost.

Zgrajen v dveh fazah, za dve različni prevozni sredstvi, se razprostira če 3,850 dolgo močvirnato laguno. Nahaja se na severozahodnemu delu mesta.

Za Benečane pomeni ime mostu provokacija, saj so z izgradnjo Benetke končno izgubile svojo geografsko neodvisnost od Italijanskega polotoka.

Želežniški most
Prvi most, zgrajen za potrebe Avstro-ogrske Železnice, so zgradili za potrebe pokrajine Lombardo Veneto. Lombardo Veneto je bila regija Italije pod obastjo Avstro-ogrske. Koncept pokrajine je osnoval Klemens von Metternich v času obnove mest ter pokrajin uničenih s strani Napoleona ter njegove vojske.

Most za cestni promet
Zgrajen za cestni promet povezuje Terraferma (slo. trdna zemlja) s Piazzale Roma (slo. Rimski Trg). Projektiral ga je Eugenio Miozzi ter odobril Benito Mussolini leta 1931. Svečano otvoritev je doživel dne 25. aprila 1933. Prvotno ime, Ponte Littorio (slo. most, posvečen fašističnemu gibanju), so zamenjali z imenom Ponte della Liberta (slo. most svobode) po koncu druge svetovne vojne ter osvoboditve naci-fašističnih gibanj.

Most je zgrajen v obliki avtoceste, saj ima vsaj 2 vozna pasova v vsako smer. V smeri proti mestu je dodan še en (sredinski) pas za javni promet, saj je v jutranjih konicah velika možnost zastojev. Vožnja čez most pripelje potnike do pregrešno dragih parkirišč (cca 22 € na dan). Morda velja obiskovalcem omeniti dejstvo, da morajo ob zapustitvi svojega vozila v parkirišču predati tudi ključe od avta varnostniku…