Benečani so v zgodovini poznali štiri glavne vrste mask. Razlikovale so se v obliki, namenu ter socialnemu razredu nosilca maske. Poglejte si razlike med njimi in ob obisku mesta kupite tisto, ki vam najbolj ugaja.

Bauta:
Beneška maska Bauta oz. bolje rečeno kostum je sestavljen iz:
– črno pregrinjalo
– črn trikotničast klobuk
– bela maska

Beli maski je bil dodan črn klobuk v obliki trikotnika ter črno pregrinjalo, s katerim si je nosilec pokril vrat ter ramena. Na belem delu maske je zgornja ustnica prikrila in stisnila miniaturen nos tako, da je nosilcu spremenila zvok in ga naredila še bolj neprepoznavnega.

Maska je bila zelo popularna. Posledično so bili pripravljeni odšteti velike količine denarja za najboljše blago za izdelavo maske. Leta 1742 je Magistrat (Magistrato delle pompe) želel objaviti zakon, s katerim bi to preprečil, vendar ni uspel. Benečani so vedno našli izgovor za črna pregrinjala, pravico za nošenje maske so pa vedno nekako “priključili”.

Masko Bauta so nosile ženske ter moški. Ženske so jo morale nositi v gledališče. Nošenje je bilo prepovedano samo mladim, neporočenim ženskam. Ženske so lahko nosile bela pregrinjala poleti in črna pozimi.

Med karnevalom so Benečani (tako ženske kot moški) nosili maske Bauta, da bi se lahko skrili pred zakonom ter počeli stvari, katerih sicer ne bi smeli. Zgodovina pravi, da so tudi duhovniki in nune nosili maske, da bi se skrili pred javnostjo pred občasnimi ljubezenskimi razmerji.

Larva oz. Volto
Tipično bela je bila enostavna verzija Baute. Predvidevajo, da ime Larva izvira iz latinske besede maska oz. duh. Pogost pojav v Benetkah je bila črna obleka, črn klobuk ter bela maska v sijaju polne lune v mestu.

Maska je omogočala prehranjevanje in pitje z masko ter posledično ohranjanje anonimnosti.

Larve so izdelali iz nežnega voskastega blaga in so bile posledično lažje ter bolj udobne za nošenje. Tako so jih moški in ženske nosili med obroki, plesi ter zapeljevanji.

Moretta
Ovalna maska s črno ruto kot pregrinjalo so nosile ženske med obiskom samostanov.

Maska Moretta izvira iz Francije in je hitro postala popularna v Benetkah, saj je poudarjala ženskost. V nostranjem delu maske (pred usti) je bil majehn gumb, katerega je nosilka ugriznila. Namen je bil odvrniti osebo od komuniciranja.

Maschera de vesta ali Zenta
Maske so nosile ženske iz revnejših slojev. Zenta je bila zelo kratka maska oz. samo robček, ki je pokrival del glave. Bil je bel oz. črn. Kot dodatek je imel prozorno pregrinjalo s katerim so nosilke lahko pokazale del obraza. Ženske so nosile samo bele Zente. Med karnevalom so jih nosile tudi bogatejše ženske, da bi prikrile svoj družbeni sloj. Kronološki zapis nam pove, da je leta 1782 bodoča kraljica, Marija iz Rusije nosila tovrstno masko, da bi se lahko pomešala med gnečo na trgu sv. Marka in uživala med karnevalom.