je osnovala družina Buriana, katera se je kasneje preselila na otok Buranello. Otok je poznan po izdelavi čipk, naseljen s 4.000 prebivalci in se nahaja 7 kilometrov severno od središča mesta (40 min z vaporettom). Nikoli ni užival neodvisnosti Murana, saj je bil sprva podrejen Torcellu kasneje Benetkam.

Nahaja se v neposredni bližini otoka Torcello. Prvotni prebivalci so bili najverjetneje Rimljani, v šestem stoletju so ga naselili Altini, ki so ga poimenovali “vhod v mesto”.

Vloga otoka Burano je zrasla v 16. stoletju, ko so ženske razvile proizvodnjo čipk s iglami. Čipke so prodajali po vsej Evropi do 18. stoletja, ko je interes zamrl. Obnovili so ga šele leta 1872 z odprtjem šole čipkarstva na otoku. Proizvodnja je cvetela, vendar je danes skoraj zanemarljiva zaradi zahtevnosti saj kar pomeni veliko vloženega časa (in posledično denarja).

Burano je danes poznan tudi po svojih živo obarvanih fasadah. Žive barve so posledica zlate dobe. Če danes kdo želi prebarvati svoj dom, mora prvo zaprositi vlado za odobritev barve, katera bo v kratkem času odobrila željo oz. predlagala svojo alternativo. Posledica tega zakona je topla obarvanost otoka v pastelne barve.