Palača Ca dOro (pravilno Palazzo Santa Sofia) je ocenjena kot najlepša palača na Canale Grande. Je ena od starejših palač v mestu. Že od samega začetka so jo poimenovali Ca dOro (slo. Zlata Palača) in sicer zaradi blišča ter sijaja na fasadi. V zgodovini so jo krasile tudi polikromatske barve, katere so pa s časom zbledele.

Palača je bila zgrajena za družino Contarini med 1428 ter 1430. Iz omenjene družine je vladalo Benetke osem dožev v obdobju med 1043 ter 1676. Med vladanjem je vsak Dož zapustil palačo ter se za čas vladanja preselil v Doževo Palačo na trgu sv. Marka.

Arhitekta palače Ca dOro sta bila Giovanni Bon ter sin Bartolomeo Bon. Na palači sta pustila močan gotski pečat. Svoj stil sta najbolje izrazila na današnji podobi Doževe Palače ter se posebaj Porta della Carta (slo. Vrata kart) s spomenikom sodbe Solomona.

Osnovna fasada pročelja s pogledom na Canale Grande je zgrajena v značilnem rožnatem gotskem stilu arhitekta Bon. V podobnem stilu sta zgrajeni tudi cerkvi Palazzo Barbaro ter Palazzo Gustinian. Ta elegantna linija treh palač je bila zelo priljubljena med beneškimi arhitekti. Opustili so jo šele na koncu 16. stoletja ob uveljavitvi baročnega stila.

Beneški gotski stil je imel močan vpliv s strani Biznatinskega. V palači Ca dOro je pritličje zasnovano na loži s stebri, katera vodi v glavno halo (portego de mezo) kar neposredno iz kanala. Nad stebri je balkon s salonom piano nobile (slo. plemiško nadstropje). Kratek opis te palače bi lahko bil: kombinacija srednjeveške cerkve ter Muriški tempelj. Zunanjost, obilkovana v znamenju poročne torte, pod sabo skriva notranji park.

Novejša zgodovina
Po propadu republike leta 1797 je palača pogostokrat menjala lastnika. Italijanska plesalka, Marie Taglioni, je palačo med 19. stoletjem “uničila in oropala” do mere, da je odstranila gotsko stopnišče ter okrasne balkone nad notranjim parkom.

Ko je lokalna oblast odvzela palačo leta 1922 baronu Girogio Franchetti, jo je temeljito obnovila, rekonstruirala notranje stopnišče ter jo javnosti odprla kot galerijo.