Dve zgradbi, skozi zgodovino razširjeni in dograjeni v gotskem slogu, sta spreminjali namembnost prostorov, ki so jih nekoč krasila dela znanega italijanskega kiparja Tinoretta in slikarske umetnine, ki so bile sicer skozi čas izgubljene, nekatere pa prestavljene v Londonski muzej.

Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia je bila šola “premaganih” iz Benetk, aktivna od leta 1308 do leta 1806. Njena zgodba je povezana s cerkvijo Chiesa dellAbbazia della Misericordia…

SCUOLA VECCHIA DI SANTA MARIA DELLA MISERICORDIA
Ustanovljena v letu 1310 je z vsako širtitvjio je prevzemala gotski videz do polovice XV stoletja. Portal je okrašen s skulpturami pripisanimi Bartolomeu Bon, nato pa odstranjen in sedaj ga hranijo v londonskem muzeju.

Ne dolgo nazaj se je Šola odločila, da se bo premestila od trenutne stavbe v večji dom, medtem pa da zgradba sprejme LArte dei Tessitori di Seta vse do leta 1806.

V njenih širokih prostorih so Tinoretto in njegovi pomočniki naslikali Raj, ki je krasil spodnje stene Sale del Maggior iz Doževe palače.

LA SCUOLA NUOVA DI SANTA MARIA DELLA MISERICORDIA
Projekt te impresivne zgradbe, ki je ostal neuresničen, pripisujejo Jakobu Sansovino. Arhitekt je delal od leta 1534 in dela so se nadaljevala do leta 1583.

Pritlična soba je razdeljena v tri oboke, medtem ko je v zgornjem nadstropju velik salon namenjen sestankom, poslikan s freskami šole Paola Veronese. Tu so se shranjevale znane slike, ki so nato bile po letu 1806 izgubljene, ko so zgradbo namenili vojaški rabi.

V XX. stoletju je postala športni center in v zgornjem nadstropju je veliko časa gostila košarkaško moštvo Reyer Venezia. Trenutno potekajo dela s spreminjanjem te zgradbe v avditorij.