Cerkev se nahaja na otoku Castello (slo. grad), daleč od vrveža turistov ter središča mesta. Kot glavno katedralo so jo distancirali od političnega življenja z namenom, da cerkev ne bi imela prevladujočega vpliva na gospodarsko ter politično življenje meščanov.

Cerkev je bila do 1807 beneška katedrala, njena geografska lokacija pa dokazuje namen vlade, da strogo loči cerkveno željo po oblasti od vlade ter senata. Otok San Pietro je sicer z Benetkami povezan z dvema mostoma, vendar daje življenje na njemu občutek odmaknjenosti.

Na mestu današnje cerkve San Pietro di Castello je verjetno stala predhodnica iz sedmega stoletja. Ime Castello (slo. grad) je dobila po otoku, na katerem je stal grad Beneškega vojvode v sedmem stoletju. Pred izgradnjo palače se je otok imenoval Olivolo in je služil kot prvotna četrt Benetk, kjer je bila cerkvena, politična ter trgovska smetana mesta.

Današnja podoba cerkve je zgrajena po načeilh slavnega arhitekta Andrea Palladio. Notranjost je že načel zob časa, vendar še vedno dokazuje, da je bila nekoč katedrala mesta ter glavna stavba katoliške cerkve. Truplo prvega patriarha Benetk, San Lorenzo Giustinani, je pokopano v cerkvi. Krsta je podprta z angeli nad glavnim oltarjem kar dokazuje čudovit primer baročnega vpliva Baldassare Longhene iz 1649.

Na desni strani cerkve se nahaja lep primer artifakta: Krona sv. Petra. Umetnina je delo Antiocha, narejena iz marmorja z muslimansko ploščo in verzi iz Korana. Na levi strani se nahaja Vendraminova kapela, delo Longhene ter vsebuje devico Marijo in Jezusa, katero je oblikoval Napolitanski umetnk Luca Giordano. Pred vhodom v kapelo se nahaja delo Paola Veronese – sv. Janez evangelist, Peter ter Pavel.

Okolica cerkve ponuja obiskovalcem mesta prijetni kraj, kjer se lahko odpočijejo po napornem ogledovanju središča mesta, saj je obdan z zelenjem, nizkimi drevesi ter gotskim zvonikom.