Cerkev Il Redentore (slo Odrešenika) je ena od glavnih cerkva arhitekta Andrea Palladio. Zgrajena kot zahvala bogu za konec kuge v letih 1575 ter 1576, v kateri je umrlo cca. 46.000 prebivalcev (25-30%). Dela so začela l. 1577, posvečena l. 1592. Uradno ime je Chiesa del Santissimo Redentore (Cerkev najbolj svetega Odrešenika)

Cerkev se nahaja na otoku Guidecca. Med hojo od pristanišča San Basilio do prvega zavoja proti trgu sv. Marka je odlično vidna vsakemu obiskovalcu. Dober pogled na cerkev se pojavi zopet na obalnem delu trga Sv. Marka.

Vsako leto se je dož s svojimi senatorji sprehodil čez posebaj zgrajen most od obale Zattere do otoka Giudecca ter se udeležil maše v cerkvi Il Redentore. Do danes se Festa del Redentore en glavnih festivalov v Beneškem koledarju (praznuje se ga 3. nedeljo v juliju).

Cerkev sama ima eno najbolj prominentnih lokacij Palladijevih del v mestu ter se smatra kot njegovo življenjsko delo. Visoko, belo stavo krasi spomenik Odrešenika. Na fasadi sta dva trikotničasta okrasa – večji nad manjšim. Okras naj bi bil pečat, ki ga je cerkev San Francesco della Vigna (sestiere Castello) pustila na Palladia. Obliko je marsikateri umetnik ter arhitekt uporabljal naslednji dve stoletji v mestu.

Upoštevajoč dejstvo, da cerkev kljub letom gradnje ni kasično zgrajena, je marsikateri kritik ocenil da ima močan turški vpliv. Kot romarska cerkev bi morala imati visoko shilueto, vendar je bil to prevelik izziv za Palladiov klasičen stil. Rezultat je raznovrstna stavba z belim žbukom ter sivim kamnom v notranjosti v kombinaciji z križanimi dekoracijami.

Cerkev vsebuje dela raznoraznih slikarjev:
Francesco Bassano,
Lazzaro Bastiani,
Carlo Saraceni,
Leandro Bassano,
Palma ml.,
Jacopo Bassano,
Francesco Bissolo,
Rocco Marconi,
Paolo Veronese,
Alvise Vivarini
ter celotna zbirka Tintoretta.

Krstilnica tudi vsebuje serijo voščenih glav iz Frančiškanskih redov iz leta 1710.