Molino Stucky

Na zahodni strani otoka Giudecca (slo. Židovski otok) se nahaja ena najbolj netipičnih stavb v Benetkah – Molino Stucky. Danes palača gosti enega najbolj slavnih hotelov v mestu: Hilton Molino Stucky. Stavba ima (kljub relativni mladosti) burno preteklost.

Stavba je bila zgrajena leta 1895 (skoraj 100 let po propadu Republike) v tipičnem neogotskem stilu. Služila je izključno za industrijske namene. Ime je dobila po Švicarski družini Stucky (finačnemu svetovalcu, priseljencu). Stavbo je dal zgraditi Giovanni Stucky, čigar oče se je priselil v Benetke po poroki z Benečanko iz družine Forti. Stavbo je narisal arhitekt Ernst Wullenkopf.

Mulino (slo. mlin) je bil največji na Jadranu in je deloval na principu plime ter oseke v laguni. V najboljših časih je v stavbi delalo do 1.500 oseb. Rezultat: 2.500 kvintalov moke na dan. Zaradi nesreče pri delu leta 1910 je mlin prišel na slab glas ter neusmiljena konkurenca je lastnika prisilila v zaprtje leta 1955.

Stavba je od propada tovarne do leta 1994 samevala in propadala, ko jo je družba Acqua Pia Antica Marcia prevzela ter deloma obnovila. Znotraj so naredili muzej ter manjši kongresni center. Leta 2000 je družba podpisala pismo o nameri prodaje hotelski verigi Hilton. Ko se v začetku aprila leta 2003 delavci začeli z obnovo ter adaptacijo za izgradnjo hotela, je stavba “pod čudnimi okoliščinami” zgorela.

Kljub vsemu, so hotel leta 2007 odprli in danes ponuja svojim petičnim obiskovalcem bazen na strehi hotela ter unikaten pogled na celotno laguno (zaradi višine).