Gledališče La Fenice (Feniks) je operna hiša v Benetkah blizu cerkve San Moise. Slovi kot ena najpomembnejših gledališč v Evropi, v katerem se je odvijala marsikatera premiera. Burna zgodovina gledališča je doživela vrhunec 29.12.96, ko so ga namerno požgali ter l. 2003 ponovno odprli…

Ime La Fenice ponazarja vlogo opernega podjetja in vzpon iz saj po opustošenju dveh predhodnih gledališč (enkrat zaradi požara, drugič zaradi pravnih težav). Po njeni prvotni otvoritvi so jo že dvakrat obnavljali zaradi požara.

Prvo gledališče

Leta 1774 je gledališče “San Benedetto” zgorelo. Takrat je slovelo kot vodilno beneško gledališče. Lastniki, družina Venier, so ga obnovili takoj po dobljeni tožbi proti podjetju, kateremu so ga dali v upravljanje. Sodišče je odločilo družini v prid. Posledično je podjetje na trgu San Fantin ustanovilo in zgradilo novo gledališče.
Gradnja je pričela junija 1790, končala pa maja 1792. Poimenovali so ga “La Fenice” v znak preživetja  požara in izgube tožbe proti družini Venier. Otvoritev je doživela 16.05.1792 z opero avtorja Giovanni Paisello “Giucchi di Agrigento“.
Že od začetka 19. stoletja je gledallišče La Fenice dobilo visoko evropsko priznanje. V njem so uprizarjali dela poznanih umetnikov: Rossini, Bellini, Donizetti, ter ostali…

Drugo gledališče

Decembra 1836 je požar uničil celotno stavbo. Brata Tommasso Meduna in Giambattista Meduna (poznana arhitekta) sta vodila popožarno obnovo. Na večer 26.12.1837 je gledališče že gostilo svoje pre goste po obnovi.
Giuseppe Verdi je začel svoje sodelovanje leta 1844 s predstavo Ermani med trajanjem beneškega karnevala. V času naslednjih 13 let so v gledališču La Fenice gostili premiere predstav ter oper: Attila, Rigoletto, La Traviata ter Simon Boccanegra.
Med prvo svetovno vojno so gledališče zaprli. Po otvoritvi je bilo gledališče zelo dejavno ter posledično privabilo marsikaterega pevca ter dirigenta. Leta 1930 so v Benetkah odprli prvi Bienale (dvoletna razstava moderne umetnosti) ter tako privabili komponiste kot so StravinskyBrittenBerioNono ter Bussotti.

29. Januarja 1996 je bilo gledališče popolnoma uničeno zaradi požara. Glede na okoliščine so lokalne oblasti posumile na požig. Sodišče je sum potrdilo marca 2001, ko so obsodili elektro podjetje v lasti Enrica Carello. Skupaj z nečakom Massimiliano Marchetti je bil obsojen na sedem let zapora. Po pobegu so ju deloma pomilostili na skupno šest let zapora.

La Fenice danes

Po večkratni zamudi so gledališče le začeli obnavljati leta 2001. Po 650 dneh trdega dela si je ekipa 200 ljudi oddahnila. Gradbinci, umetniki, tesarji ter ostali rokodelci so notranjost gledališča obnovili v prvotni blišč. Edina zamera, katera je doletela pleskarje je, da so uporabili prežive barve, katere pa naj bi s časom zbledele. Ocena obnove: 90.000.000 €.