Otok, katerega vidi sleherni obiskovalec trga sv. Marka, je poznan po istoimenski cerkvi ter samostan, ki sta bila zgrajena po načrtih znanega arhitekta Palladia leta 1566. Po propadu republike je otok postal svobodna luka, kjer so zgradili novo pristanišče leta 1812 ter kasneje tudi orožarno. Danes je otok dom odprtega gledališča Teatro Verde.

Otok se nahaja vzhodno od otoka Giudecca ter južno od glavne skupine otokov.

Obkrožajo ga:
– Canale della Grazia
– Canale della Giudecca
– Bazen sv. Marka
– Canale San Marco
– celotna južna laguna

Otok San Giorgio Maggiore

Otok je bil verjetno naseljen že v obdobju Rimljanov, po naselitvi Venetov pa so ga preimenovali v Insula Memmia (po lastnikih Memmo). V letu 829 so na otoku zgradili cerkev ter jo posvetili sv. Juriju (San Giorgio) ter ga kasneje preimenovali v San Giorgo Maggiore (it. Veliki), da bi ga lažje razlikovali od San Giorgio in Alga.

Benediktinski samostan so na otoku ustanovili leta 982, ko je dož Tribuno Memmo poklonil otok duhovniku Giovanni Morosini. Duhovniki so presušili močvirnat del otoka (kjer danes stoji cerkev) in tako pridobili gradbeno površino.

CERKEV SAN GIORGIO MAGGIORE

Otok je danes najbolj poznan po cerkvi San Giorgio Maggiore iz 1566, delo arhitekta Palladio. Cerkev je bila končana 1580. Po smrti Palladia je sprednjo fasado končal Vincenzo Scamozzi leta 1610 po prvotnih Palladijevih načrtih. Cerkev je včasih služila kot bazilika, je najboljši primer arhitekta Andrea Palladio.

Zvonik je bil zgrajen leta 1467, se pod svojo težo zrušil leta 1774. Obnova je bila končana 1791.

NOTRJANJOST CERKVE

Notranjost cerkve zaznamujejo masivni neokrašeni stebri, beli zidovi, ki dajejo klasičen občutek sicer Renesančni cerkvi. Kot zunanja fasada, tudi notranjost cerkve daje vpliv kontra reformacije Renesančnega stila.

Kupola deli cerkev v dva identična dela, kjer je širina daljša od dolžine.

Najpomembnejše slike v cerkvi so:
– Madona s krono s svetniki (Sebastiano Ricci)
– Zadnja večerja (Jacopo Tintoretto)
– Padec manne (Jacopo Tintoretto)
– razna dela slikarja Palma il Giovane
– razna dela slikarja Domenico Tintoretto
– razna dela slikarja Jacopo Bassano