Palazzo Dandolo je palača na Riva dei Schiavoni v katerem se danes nahaja Hotel Royal Danieli.

Ime Dandolo je dobila od ene od bogatih beneških družin Dandolo, vendar do danes ostaja uganka ali je pripadala enemu največjih Dožev v Benetkah, Enrique Dandolo (kot 39. beneški dož je nastopil svojo funkcijo leta 1193).

Palačo omenja Domenico Malipiero (član plemiške družine, poveljnik trgovske ladje ter Beneški senator od 1456) v svojih analih (zapisih): “Danes, 28 avgusta 1498 sta v Benetke prišla veleposlanika Firenc: Rucellai ter Vespucci ter sta nameščena v Palazzo Dandolo v Calle delle Razze.”

V dnevniku beneškega zgodovinarja Marino Sanuda piše: “07. aprila 1498 je Princ Salerma prispel v Benetke. V čast visokega obiska so organizirali čudovit sprejem z veselico. Skupaj z njegovo 44-člansko delegacijo so ga namestili v Palazzo Dandolo v Calle delle Razze

Palača je iz rok družine Dandolo prešla v družino Gritti leta 1536 na osnovi kupoprodajne pogodbe. Po lastništvu družine Dandolo ter Gritti je lastništvo prešlo v družini Mocenigo ter Bernardo po poročni pogodbi, kjer je tudi ostala do 1805, ko je plemiška dama Helen Michiel, vdova Alvisa Bernardi, prodala drugo nadstropje osebi pod imenom Dal Niel. Dal Niel je vse prepustil svoji hčeri Alfonsini Muzarelli, katera je prvo nadstropje odkupila leta 1840 od plemiča Filipo Nani (naslednik družine Mocenigo). Tako je palača prešla v celoti v roke njeni hčeri Giuseppini Roux. Ga. Roux je palačo preuredila v hotel ter ga poimenovala Royal Danieli.

Omembe vredna so gotska vrata na ulici “Calle delle Razze”, katere so prvotno služile kot glavni vhod. Današnji vhod se nahaja na Riva dei Schiavoni (obala sužnjev) in je bil tam postavljen iz komercialnih razlogov po drugi svetovni vojni.