Cerkev San Giacomo di Rialto je proglašena za najstarejšo cerkev v središču Benetk. Kot že ime pove, se cerkev nahaja v neposredni bližini mosta Rialto – takoj po vstopu v sestiere San Polo zavijete levo od mosta Rialto. Predvidevajo, da je bila zgrajena leta 421, vendar trenutna podoba izvira iz 16. in 17. stoletja.

Cerkev ima nadimek San Giacometo. Zadnja beseda Rialto v uradnem imenu San Giacomo di Rialto je bila dodana, da bi cerkev ločili do cerkve San Giacomo dallOrio v sestieru Santa Croce. Po pričevanju je bila to prva ter najstarejša cerkev v mestu – v obdobju, ko se je mesto Benetke še imenovalo Rivus altus (kasneje Rialto).

Današnja podoba izvira iz 16. ter 17. stoletja, vendar je svojo zadnjo temeljito prenovo doživela leta 1601, ko je Dož Marino Grimani naročil obnovo po uničujočem požaru leta 1513. V tem času so tudi nadgradili temelje ter dvignili trg ter posledično zaščitili cerkev od poplav (aqua alta). Zvonik je del cerkve ter oblikovan v obliki jadra. Pročelje krasi ura, postavljena za potrebe takratne tržnice. Vhod v cerkev je en od zadnjih obstoječih gotskih umetnin v mestu.

Glavna naloga cerkve je bil doprinos k poštenosti med trgovci na trgu.