Veličastna Beneška zgradba, zgrajena leta 1478, delo znanega italijanskega arhitekta Bartolomea Bon, je sestavljena iz dveh nadstropij, v katerih se nahajajo bogato poslikane stene, ki veljajo v Benetkah isto kot Sikstinska kapela v Rimu.

Med umetniškimi deli boste med drugimi prepoznali tudi sliko Marijinega vnebovzetja in Zadnje večerje. Scuola Grande di San Rocco se nahaja v Campo San Rocco v Benetkah, na Santa Croce 3052.

Zgodovina

Šola Scuola Grande di San Rocco je bila ustanovljena s strani dobrih Benečanov leta 1478 in je postajala vedno bolj uspešna proti letu 1515.

Nahaja se ob cerkvi San Rocco, svetemu kraju v katerem so ljudje prosili za milost med prvo epidemijo kuge  v XV stoletju. Posvečena Svetemu Roccu, zaščitniku žrtev kuge, je bila zgrajena na tleh cerkve San Pantalon in bazilike Santa Maria Gloriosa dei Frari. 11. Januarja 1517 je bil projekt zaupan Bartolomeju Bon, čeprav nekateri pripisujejo delo njegovemu sinu Pietru Bon.

Projekt je bil podoben ostalim beneškim šolam in je bil sestavljen iz dveh sob, eno v prvem in eno v drugem nadstropju. Soba Terrena (slo. v pritličju) je bila sestavljena iz treh obokov. Od tu je bil vhod na polje in dostop v višjo sobo.

Na sredini dvorane je logotip združenja CONFRATELLI, v zgornji hali je stal lesen oltar. Od tu je omogočen dostop do Salle dellAlbergo, kjer so se srečale Banka in Zonta. V letu 1489 je Šola začela z izgradnjo cerkve San Rocco…

Umetnost

Leta 1564 je Tintoretto okrasil šolo. Vsa dela pripadajo njemu ali od njegovim študentom, običajno narejena v čast Sali dellAlbergo. Čudovita platna izdelana v treh Salah med letom 1564 in 1588 predstavljajo za Benetke isto kot predstavlja Sikstinska kapela za Rim.

Glavna dela so:
Sala Terrena: LAnnunciazione,
L’ Adorazione dei Magi,
La Fuga v Egiptu,
STRAGE nedolžnih,
Predstavitev v templju,
Marijino nebovzetje.

Blizu oken na koncu hale, dve Sveti: Sveta Marija Egiziaca in Sveta Magdalena.

Zgornja hala:
Mojzes spremeni vodo v kamen,
čudež bronastega strupa,
Padec MANNE,
Zadnja večerja,
Množenje kruha in rib,
Mojzes rešen iz vode,
Izakovo križanje,
Hala dell Albergo:
Sveti Jakob Evangelist,
Sveti Marko,
Sveti Teodor