je zaznamoval neopotizem na začetku ter osvajanje Dalmacije. Kot najbolj kontroverzen dož je veljal Otto Orseolo, saj je v vladne vrste vpeljal velik del svoje družine. Po odstopu se je trudil postaviti svojega sorodnika, vendar brez uspeha…

1009 – 1026

Sin Pietra II Orsoleo, nastopil kot najmlajši dož pri 16 letih. Pri vladanju je kazal znake neopotizma, saj je velik del svojih sorodnikov postavil na mesta patriarhov, uradnikov, ect… Njegov sin je postal madžarski kralj.

1026 – 1032

Zaradi neopotizma, katerega so Benečani očitali njegovemu predhodniku je imel Pietro veliko težav pri vladanju. Zaradi uničevanja Orseolovih družinskih povezav znotraj vladavine si je nakopal dosti sovražnikov. Zaradi primanjkovanja karizme se nikoli ni uspel prikupiti meščanom.

1032 – 1043

Zaradi velike nepriljubljenosti prejšnjega doža, so Benečani želeli Orsolea nazaj. Šele po ugotovitvi, da je odstopil zaradi bolezni in nevarnosti, da Otto Orsoleo imenuje svojega sorodnika, Domenica Orsolea, so sprejli Domenica Flabanica kot naslednika. Flabanico je zelo omejil mož Doža in posledično tudi moč republike.

1043 – 1071

Po slabem vladanju predhodnika je Contarini prevzel Zadar ter dele Dalmacije, pridobil zaupanje mesta ter obnovil moč republike.

1071 – 1084

Zaradi nekonfliktne narave je uspel ojačati moč repubilke ter posledično tudi teritorij. Zaradi demokratničnega načina izvolitve (ter kasnejše odstave) je peljal Benetke v čas tranzicije. Z velikim zanimanjem je nadzoroval izgradnjo bazilike sv. Marka.

1084 – 1096

Kot spomenik svojemu vladanju si je kot prvi dovolil vgravirati svojo podobo v oltarju novozgrajene bazilike sv. Marka.

1096 – 1102

Pokazal zadržanost do 1. Križarske vojne ter do odločitve Vatikana vse dokler ni videl ekonomske upravičenosti. Po končani vojni je kupil območje “Ferrara” in s tem pridobil nove trgovske poti.

Pregled dožev po ostalih stoletjih:

stoletje

Beneški doži v 7. stoletju

stoletje

Beneški doži v 8. stoletju

9.

stoletje

Beneški doži v 9. stoletju

stoletje

Beneški doži v 10. stoletju

TI SI TU!!

stoletje

Beneški doži v 12. stoletju

stoletje

Beneški doži v 13. stoletju

stoletje

Beneški doži v 14. stoletju

stoletje

Beneški doži v 15. stoletju

stoletje

Beneški doži v 16. stoletju

stoletje

Beneški doži v 17. stoletju

stoletje

Beneški doži v 18. stoletju