Največji ljubimec vseh časov, Giacomo Casanova, je bil pravi osvajalec src. Pri tem velja omeniti, da ni osvajal samo ženskih, temveč tudi moška. Zaradi svojega bogatega življenja je bil obsojen in poslan v zapor, iz katerega je pa zbežal.

Giacomo Casanova se je rodil leta 1725 igralki Zanetta Farussi in igralcu ter pevcu Gaetano Casanova. Bil je prvi od šestih otrok.

Veliki junak Giacomo Casanova je veljal za velikega ljubitelja lokalov in trgovinic pod poslopjem prokuracij.

V zaporu Piombi je sedel po ukazih inkvizitorjev republike, ker je preveč užival nočno življenje in tega mu niso tolerirali. Dvakrat je poskusil zbežati velikim stražam, ampak… prvič je to bilo, ko je ravno dokončal s kopanjem luknje do spodnje sale oz. v prostost. Prejeli  so ga in takoj je dom dobil v drugi celici. Ampak vseeno je bilo boljše tako, ker bi se njegovo bežanje zaključilo  ravno v dvorani inkvizitorjev. Torej kopal je napačno luknjo, »srečnež«!

Drugič pa je bilo bolj herojsko: njegov sojetnik v celici mu je pomagal, da se povzpne do strehe, šel je nazaj v podstrešje in tekel do Kvadratne dvorane, ki je peljala direkt do zlatih stopnic, kjer bil vhod v palačo.

Pred vhodom je stal stražar, ki je misli da je Casanova politik, ki je ostal dlje v palači. Pozdravil ga je in mu zaželel lepo popoldne.

Casanova ni mogel zapustiti svojih Benetk, ne da bi se še zadnjič sprehodil pod prokuracijami in užival v šarmu promenade, čas si je vzel tudi za zadnj skodelico kave pri Florijanu. Gondola ga je čakala, ga popeljala do otoka Lido, od koder se je odpravil v Vrsar in nato po Evropi. Dvajset let kasneje se je vrnil v Benetke ter bil pomiloščen.