Tintoretto (pravo ime Jacopo Comin) velja za najpomembnejšega slikarja Beneške šole ter  zadnjega velikega slikarja italjanske Renesance. Njegova neverjetna moč je izražena v delu Il Furioso z dramatično uporabo prespektivnega prostora. Posebni svetlobni efekti ga uvrščajo med predhodnike baroka.
V mladosti so ga poimenovali Jacopo Robusti. Ime Robusti je dobil po svojemu očetu iz časov obrambe vhoda v Padovo ter po krutem napadu imerijskih sil v času Kambrijskih vojn (1509 – 1517). Pravo ime “Comin” je razkril Miguel Falomir iz muzeja v Madridu ter to objavil leta 2007. Cumin izvira iz začimbe kumina.

Življenje
Rodil se je v Benetkah kot najstarejši sin v družini z 21 otroki. Ime Tintoretto je dobil po besedi “obarvati”. Oče je v Benetkah opravljal dela barvanja oblačil. Jacopo je že v otroških letih rad risal in slikal. Ko je oče videl njegovo nadarjenost, ga je poslal v šolo slikarja Titian-a v Benetkah, da razkrijejo njegov talent. Iz šole so ga poslali domov, saj so zaključili, da bo velik umetnik, ne pa tudi dober učenec. Od tistega dne sta Jacopo in Titian držala distanco, vendar je Jacopo do Titana kazal bistveno večje spoštovanje kot obratno. Tintoretto je preziranje s strani Titiana sprejel ter ga ignoriral.

Tintoretto je bil zelo resen človek. Od vsakdanjega sveta je držal razdaljo. Posledično so ga tudi redko videli z nasmeškom. Večino dneva je preživel v svojem studiu, tudi v času, ko ni delal. Redko koga, razen svojih asistentov, je spustil v svoj studio. Tiste, ki je spustil v svojo bližino, so trdili, da je pravi prijatelj in dober sogovornik.

Ob vsakem izhodu iz hiše ga je žena oblekla v tipičen beneški plašč, da bi se bolj vklopil v družbo. Ker je žena držala v rokah družinske finance, mu je ob vsakem izhodu dala vnaprej določeno količino denarja, za katero je zahtevala specifikacijo oz. povračilo. Tintoretto se je temu izmuznil z izgovorom, da je razliko dal revnim ali zapornikom.

Glavna dela
V primerjavi slike Zadnja Večerja med Tintorettom in Da Vincijem je pravi dokaz o razliki v umetniških stilih iz različnih obdobij. Najbolj je viden vpliv renesance. V omenjeni sliki se je Tintoretto dokazal kot baročni umetnik, kar ga uvršča pred svoje obdobje.

Scuola di San Rocco
V profesionalnem življenju je Tintorettovo glavno delo in osebni razvoj na stropu ter zidovih šole San Rocco. Danes je notranjost stavbe uvrščena med temple Tintorettovih del. Na notranjosti je Tintoretto začel delati leta 1560.
Istega leta je pet umetnikov (vključujoč tudi Paolo Veronese ter Tintoretto) dobilo povabilo, da naredijo sketche za sliko v manjši sali Sala dell Albergo znotraj šole z nazivom San rocco je sprejet v nebesa. Namesto sketcha je Tintoretto poslal kar sliko, katera je bila takoj postavljena v salo. Ostalih 4 slikarjev je negodovalo, saj Tintoretto ni spoštoval razpisa, vendar njihovih želja po ponovnem razpisu niso uslišali, saj je Tintoretto svoje delo podaril, ne pa prodal.

Tintoretto je imel zelo malo učencev. Med redke je uvrstil svoja sinova. Martin de Vos iz Anterpna je tudi imel čast, da se je učil od mojstra. Sin Domenico Comin je pogostokrat pomagal pri osnovnih delih. Naredil je marsikatero delo, vendar je ostal celo življenje v senci svojega očeta.

Tintorettove sledove najdemo tudi pri umetniku El Greco (španska renesansa), kateri je pa videl dela svojega vzornika samo med postanki v Benetkah.