Rojen 2.7.1486 v Firencah s priimkom Tatti, se je preimenoval v Sansovino po svojem učitelju Andrea Sansovino. Poznan je kot kipar in arhitekt, saj je pomagal pri izgradnji ter obnovi določenih stavb. Glavni pečat mestu je pustil z izgradnjo knjižnice Marciana na trgu sv. Marka (na Piazetti nasproti doževe palače).

Svojo življenjsko pot je začel v Rimu, nadaljeval v Firencah, svoj pečat mestu Benetke je začel dajati po letu 1529, ko so ga beneški prokuratorji proglasili za glavnega arhitekta ter nadzornika gradnje prokuracij na trgu sv. Marka. S tem si je pridobil naziv najbolj vplivnega arhitekta v Benetkah.

Funkcijo je prevzel s plačo 80 dukatov ter apartmajem v bližini stolpa z uro, katero so že v naslednjem letu povečali na 180 ducatov. Glavna dela obsegajo Zecco (javno knjižnico), Loggeto (loža – današnji vhod v zvonik) ter veliko število skulptur ter reliefov na baziliki sbv. Marka. Sodeloval je pri obnovi cerkev, palač ter ostalih stavb v državni lasti..

Glavne cerkve so:
– San Zulian,
– San Francesco della Vigna,
– San Martino,
– San Geminiano (zrušena po propadu Benetk in prevzemu mesta s strani Napolenoa),
– Santo Spirito in Isola,
– Cerkev neozdravljivih.

Glavne palače ter stavbe so:
– Scuola Grande della Misericordia (zgodnji načrti),
– Ca de Dio,
– Palazzo Dolfin,
– Palazzo Corner,
– Palazzo Moro,
– Fabbriche Nuove di Rialto (nove tovarne na Rialtu).

Njegovo glavno delo obsega knjižnico Biblioteca Marciana, eno najbogatejše okrašenih struktur. Stavba se nahaja nasproti Doževe palače na obalnem delu trga (na piazzetti). Stavbo so gradili 50 let; končni strošek je bil 30.000 dukatov. Z izgradnjo te stavbe je Benečane pripravil na hvalevredno arhitekturo naslednika: Andrea Palladio.

Umrl je 27.11.1570 v Benetkah. Pokopan je v krstilnici v baziliki sv. Marka. Kot najpomembnejšega naslednika uvrščamo kiparja Allesando Vittoria.