(it. Libreria Marciana) je bila zgrajena med 1537 ter 1588, delo arhitekta Jacopa Sansovina. Osnovni namen stavbe je zahvala kardinalu Bessarione za stare rokopise, katere je podaril republiki leta 1468. Danes je v stavbi “narodna knjižnica Marciana” z okoli 750.000 knjig.

Velik zagon za gradnjo knjižnice so v mestu dobili, ko je kardinal Bessarione leta 1468 podaril Republiki svoj zaklad: kolekcijo 750 klasičnih rokopisov. Zapuščina oz zbirke so sprva hranili v baziliki Sv. Marka ter kasneje v doževi palači. Odbor se je odločil, da mesto potrebuje knjižnico in začeli so postavljati kamen na kamen za novo lepotico na Piazzetti.

Leta 1537 se je začel projekt arhitekta Jacopa Sansovina uresničevati in tako so bili Benečani presrečni z gradnjo nove mestne knjižnice. Vendar knjižnica ni bila dokončana do leta 1591, torej dvajset let po njegovi smrti. Knjižnico imenujejo tudi Libreria Sansoviniana.

Arhitektura stavbe je izključno beneškega in renesančnega stila. Benečani vedo, da je notranja dvorana najlepša soba v Benetkah, saj na stenah visijo bogate zbirke slikarjev: Veronese, Tintoretto, Andrea Schiavone,….

Danes lahko v knjižnici prebirate več kot milijon zbirk beneške kulture in zgodovine ter bogato zbirko grške kulture.