(it. Campanile San Marco) je najvišja stavba v mestu. S svojimi 98,60m je statusni simbol mesta. Original je bil zgrajen v 11. stoletju, vendar se je pod svojo težo zrušil leta 1902. Na njenem mestu so deset let kasneje zgradili kopijo (v notranjost so namestili dvigalo za obiskovalce).

Zvonik svetega Marka je najvišja stavba v Benetkah. Stari zapisi pravijo, da so ga začeli graditi 25.4.912, na praznik svetega Marka. Sprva je to bil zvonik za baziliko (preden je ta postala beneška katedrala) in ker je njegov vrh bil obložen z bronom, da bi čez dan lovil sončne žarke, je ta deloval kot svetilnik za pristanišče pod njim.

Benečani so zaupali svojemu načinu gradnje, vendar so se slana voda, veter in dež z udarci strele poigrali z usodo in 20 metrov globoki temelji niso vzdržali. 990 let stari campanile se je zrušil po nekaj opozorilnih pokih z vsem svojim (simboličnim) ponosom 14.7.1902 pred Benečani. Katastrofa je terjala samo eno življenje čuvajeve mačke, ki se je vrnila na stolp, da bi dokončala zajtrk. Benečani so bili srečni, ker posledic nista bila deležna doževa palača in bazilika.

Načrti za izdelavo novega stolpa so bili uresničeni v naslednjih desetih letih. Slavnostno so ga odprli natanko na tisočo obletnico njegove gradnje. (Čeprav tokrat za 600 ton lažjega in s 1000 dodatnimi stebri v temeljih).

Vstop vanj vodi skozi čudovito majhno logetto, ki jo je v 16. stoletju zgradil Jacopo Sansovino. Dvigalo, zgrajeno 1962, popelje obiskovalce do galerije, ki obdaja zvonik. Od tam se ponujajo panoramski razgledi na mesto in laguno, ob jasnih dneh tudi na Alpe.

Zvonik na trgu sv. Marka iz prokuracij
Zvonik na trgu sv. Marka iz žabje perspektive
Zvonik in trg sv. Marka iz križarke