13. stoletje – V 13. stoletju, ko je papež pozval kristjane že na 4. križarsko vojno, so se jim pridružile tudi Benetke. Benečani so vojno obrnili v svojo korist ter osvojili Bizanc, mnoga grška otoška pristanišča in prišli celo do Krete.

Republica Serenissima (iskrena republika = Benetke) je uspela trgovsko obvladati celo Jadransko morje in vzhodno Sredozemlje. Posledično so jim vse trgovske ladje plačevale carino. Benetke niso bile fevdalna država, aristokracijo so sestavljale bogate trgovske družine, katerih člani so bili poveljniki beneških ladij.

14. stoletje – 14. stoletje je samo še okrepilo beneško trgovsko ladjevje, ki se je ojačalo s pomočjo odkritja kompasa in krmila. Benečani so trgovali večinoma z vzhodom, vendar so vključili tudi Flandrijo in Anglijo. Na žalost pa velike ladje niso v Benetke pripeljale izključno trgovskega blaga, temveč iz črnomorskih pristanišč tudi nepovabljene goste – podgane, ki so prenašale kugo. Na beneškem otočju je izbruhnila epidemija kuge, ki je v najhujših dnevih ubila tudi po 600 ljudi, tako da so ladjice po ozkih kanalih komaj uspevale odvažati mrtve. Umrlo je 60 odstotkov mestnega prebivalstva. Podobno težavo je imela Genova s tem, da se je iz tega mesta bolezen širila po vsej Evropi.